Mijn kat sproeit in huis

Laatst werd ik in contact gebracht met Sam. De vrouw bij wie Sam in huis woonde belde me met de dringende vraag:  “Mijn kat sproeit in huis, wat kan ik daar aan doen?” Sam was zo te zien een stevige gecastreerde kater, die pas te voorschijn kwam toen ik al een tijdje in de huiskamer zat. Hij keek echt ‘de kat uit de boom’. Toen ik hem zag, had hij grote pupillen. Sam was niet de enige kat in huis, er woonden er nog 4. De katten gingen naar buiten om hun behoeften te doen. Hiervoor was een kattenluik gemaakt in de keuken. Daar waren wel eens ruzies tussen de katten. Sam bleek vooral onder het raam, bij de deurposten en het kattenluikje te sproeien.

Mijn kat sproeit in huis. Wat betekent dat?

Sproeien doet een kat tegen een verticaal oppervlak. Hij blijft hierbij staan.
Dit geeft de volgende informatie: Sam heeft last van stress (wat afwachtend, grote pupillen) en markeert het huis om zich wat veiliger te voelen. Dat doet hij vooral op die plekken waar de geuren van buiten naar binnen komen.

Mijn kat sproeit in huis. Wat kan ik doen?

De oplossing ligt dan in het huis veiliger maken voor Sam. Voorbeelden hiervan zijn: een plekje creëren om zich terug te trekken, zorgen voor een kattenbak die altijd veilig te bereiken is, conflictplekken tussen de katten onderling voorkomen en zijn geur verspreiden d.m.v. bijv. watjes op de schoongemaakte sproeiplekken leggen. De watjes haal je eerst langs de kin en wangen van de kat, om de geur van de kat aan de watjes te krijgen. Daarna plak je de watjes op de plekken waar gesproeid of geplast wordt. Dan hangt de geur van de kat er al, en hoeft hij/zij er niet nog eens te gaan plassen/sproeien. Wel om de dag de watjes verversen.

Ben jij een echte dierenliefhebster? Heb jij het ebook Gratis tips om zelf met katten te praten al ontvangen? Dan kun jij ons ebook helemaal gratis downloaden! Het staat vol met leuke tips en oefeningen om zelf met je kat te praten, probeer het nu uit!