Helpt meditatie bij depressie of angststoornis?

De effecten van meditatie bij depressie of angststoornis zijn uitgebreid onderzocht. En wat blijkt: meditatie is net zo effectief als het innemen van antidepressiva als je lijdt aan depressie of angststoornissen. Onderzoek wijst namelijk uit dat de positieve effecten van mediteren niets te maken hebben met een placebo-effect of met wensdenken maar dat het je lichaam en geest binnen twee maanden werkelijk meer in balans brengt.

Meditatie bij depressie of angststoornis

Acht weken lang deden proefpersonen mee aan een meditatieprogramma waar geleide en niet-geleide meditaties werden aangeboden. De deelnemers ondervonden van het volgen van deze meditaties net zoveel profijt als van het slikken van antidepressiva. De heftigheid van de symptomen die gepaard gingen met hun depressie of angststoornis verminderden door de meditatie.

Onderzoek bij 3.500 patiënten

Wetenschappers van de Johns Hopkins-universiteit in Baltimore analyseerden 47 studies waarbij meer dan 3500 mensen betrokken waren met uiteenlopende gezondheidsproblemen. Zo namen er mensen deel met diabetes, hartaandoeningen, stress, angststoornis, depressie, slapeloosheid, drugsmisbruik, kanker en chronische pijn.
Tijdens het onderzoek mediteerden de deelnemers acht weken lang 2 x 20 minuten per dag. De veranderingen die de patiënten ondergingen, waren significant meetbaar. De effecten van meditatie bij depressie of angststoornis en bij de andere genoemde gezondheidsproblemen waren veel groter dan het gebruik van  placebo’s hadden kunnen bewerkstelligen. Zie ook JAMA Internal Medicine.

Online 3 gratis meditaties

Dat mediteren dus enorm gezond is voor lichaam en geest, dat zal geen verrassing meer zijn.
Wil jij zelf ervaren wat mediteren met jou doet? Neem dan de proef op de som en meld je aan voor onze Gratis Drie Meditaties
Wij hopen dat je er veel baat bij hebt.