Kunnen dieren corona krijgen?

Op 15-5-2020 liet de media weten dat dieren ook corona kunnen krijgen. De schrik zat er bij veel mensen direct dik in.
Wij schrokken ook, enorm. En NIET omdat dieren corona zouden kunnen krijgen, maar van de berichtgeving. Het aanwakkeren van de angst.
Het bang maken van de mensen in de samenleving. Onnodig.

Of dieren corona kunnen krijgen? Deze vraag stelden we Holistisch werkend dierenarts Tannetje Koning.

Zij zegt hierover het volgende:
“Kunnen dieren corona krijgen? Er zijn over de hele wereld een paar gevallen bekend. Twee honden in Hongkong. Deze honden hadden antilichamen, maar waren niet ziek geweest. En diverse katten, een in België, twee in Frankrijk, tijgers in een dierentuin in Amerika. Dit waren katten met lichte ziekteverschijnselen die om die reden getest zijn. Al deze katten en honden woonden in huis bij een persoon met corona. De tijgers hadden een verzorger met corona.
In China hebben ze onderzocht welke dieren er besmet kunnen worden met dit coronavirus. Dat waren proefdieren. Dat is gebeurd om te kijken welke dieren er geschikt zijn om dierproeven mee te doen voor corona-onderzoek. Uit dat onderzoek bleek dat alleen katten en fretten het virus konden vermeerderen en doorgeven aan soortgenoten. Een enkele kat werd een beetje ziek, maar de meeste katten niet.
Dus zoals het er nu uitziet kunnen katten corona krijgen van mensen. Ze worden er echter zelden ziek van. Het is zeer de vraag of het andersom ook kan. Dat is nog niet voorgekomen. Voor mensen blijven andere mensen de grootste besmettingsbron.
Bij de hond die antilichamen had tegen corona is het de vraag of de benauwdheid daarmee te maken had. Er zijn nergens nog zieke honden met corona gevonden.
En als laatste opmerking: Idexx is een laboratorium dat bloedonderzoek doet bij dieren. Het heeft een coronatest ontwikkeld die nu ook voor mensen gebruikt wordt. Zij hebben ongeveer 7000 honden en katten getest en geen enkele hond of kat met corona gevonden.

Mens en dier hebben niet dezelfde corona. De meeste diersoorten hebben hun eigen corona virussen. Bij de hond zijn er twee bekend; een die kennelhoes-achtige klachten geeft en een braken- en diarreevirus. Voor die laatste is er ooit een vaccinatie op de markt geweest die voornamelijk bij puppies gebruikt werd. Dat is degene die in het paspoort staat. Voor de mens zijn er 7 verschillende corona virussen bekend. En SARS-CoV 2 is het huidige virus en de ziekte die het veroorzaakt wordt covid-19 genoemd.”

Alsjeblieft, laat je dus niet bang maken en stel mensen in je omgeving gerust.
Voor het welzijn van onze dieren en hun mensen is het belangrijk dat we ons omringen met positiviteit, met liefde voor onszelf, onze naasten én onze dieren.

We zouden het enorm op prijs stellen als je dit artikel bij andere mensen onder de aandacht brengt of deelt.

Laten we blijven handelen uit liefde.

Een lieve groet,
Dierentolk Mieke Zomer en systemisch werker Nathalie Steffens, in samenwerking met holistisch werkend dierenarts Tannetje Koning,

 

Ps: mocht jij, je kind of je dier tijdelijk ondersteuning nodig hebben om positief te blijven, kijk dan gerust op:
Puur natuur druppels die 100% op maat en met liefde voor je worden samengesteld 

 

 

De Zomerhof