Homeopathie

Ik kan en wil mijn ogen niet geloven … Vanochtend open ik De Telegraaf op de pc en lees tot mijn grote schrik, verbazing en ontzetting het volgende stuk over homeopathie:

Geen uitleg voor homeopaten
door Arianne Mantel , geplaatst in De Telegraaf

ELBURG – Patiënten en consumenten in ons land raken totaal in de war van de nieuwe verpakkingen van homeopathische geneesmiddelen. Daar mag voortaan niet meer op staan voor welke klacht het gebruikt kan worden. 

Deze maatregel is genomen omdat er geen wetenschappelijk bewijs is van de werking van homeopathie. Uit onderzoek blijkt dat zelfs de consumenten die niet geloven in de werking van deze producten -dat is ongeveer 40 procent van de ruim 1000 ondervraagden- het kabinetsbesluit tot het schrappen van de indicatie op de verpakking negatief beoordelen.

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie vindt dat het verdwijnen van de indicatie zijn doel voorbij schiet: „Voor ons is het belangrijk. Door helemaal niets meer erop te zetten, wordt de boel onduidelijk.”

Verpakking van homeopathische middelen

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat 80 procent van de ondervraagden het voor de keuze van een product cruciaal vindt dat op de verpakking aanduidingen staan zoals ‘bij onvoldoende weerstand, griep of verkoudheid’ of ‘bij kneuzingen en spierpijn’.

Op dit moment komen langzaam aan in apotheken en drogisterijen de nieuwe verpakkingen van producenten van homeopathie zoals Vogel en VSM zonder indicatie. Walborgh Kieskamp, directeur van Biohorma van de Vogel-producten en Martine Verhagen van VSM: „Het is alsof je geblinddoekt voor het schap wordt gezet en dan een keuze moet maken. We vinden het een onverantwoordelijke maatregel en dringen ook aan op het terugdraaien ervan.” Ook de patiëntenorganisatie Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland hoopt dat het volgende kabinet de regeling ongedaan maakt.

De Vereniging Skepsis juicht echter de maatregel toe. „Nederland volgt eindelijk de Europese regels! Van een middel moet bewezen zijn dat het werkt en dat kunnen deze producenten niet. Als middelen hoogverdund zijn en homeopathisch, hoef je volgens deze regels ook geen bewijs te leveren. Maar dan mag je ook geen indicatie op de verpakking zetten.”