Hoe vaak moet je je dier ontwormen?

Hoe vaak moet je je dier ontwormen? Als je deze vraag aan de dierenarts stelt, of in de dierenwinkel dan krijg je als antwoord: ten minste twee keer per jaar maar liever nog vier keer per jaar.
Honden, katten, paarden en ezels, ze worden met de regelmaat van de klok door ons ontwormd. We geven een vermogen uit aan ontwormingsmiddelen en mestonderzoek maar hoe zinvol is dat?

Antiwormmiddelen voor huisdieren en voor vee

Als ik aan antiwormmiddelen denk, denk ik automatisch aan een anekdote uit de tijd dat ik nog als dierenartsassistente bij een dierenarts werkte, ik was toen 18 jaar.

De praktijk zat in Heemstede en het was er een voor gezelschaps- én landbouwdieren. Dat betekende dat we dus ook middelen verkochten die dan door veehouders uit de omtrek werden opgehaald.

Op een dag kwam een man wat mest brengen van zijn geit die maar zo mager bleef. Mestonderzoek onder de microscoop wees uit dat het dier besmet was geraakt met wormen. Dus gaf ik de man een antiwormenspuit mee voor zijn geit. Met één zo’n spuit was de kwaal meestal verholpen.

Wormvrij?

Een paar weken later bracht deze zelfde boer opnieuw mest. De geit was nog steeds te mager, dus wilde hij zeker weten of de geit wormenvrij was. En dus voerden we opnieuw mestonderzoek uit. Het leek of het antiwormmiddel niet had geholpen, dus gaf ik de man een ander merk mee.

Antiwormmiddelen blijken niet te helpen

Maar wéér een paar weken later, stond opnieuw de boer op de stoep, weer geitenkeutels in een dichtgeknoopt broodzakje bij zich. Dit was raar. Ten minste één van de twee populaire ontwormingsmiddelen die wij hadden meegegeven had moeten aanslaan. Dus opnieuw controleerden wij de mest.
Er was geen enkele verbetering geweest ten opzichte van het allereerste mestonderzoek.

Vier man sterk

De man werd het ook zat. Het had allemaal niet geholpen. Ook het gevecht dat hij telkens met die geit had om dat middel toe te dienen … het dier was niet te houden. Met vier man sterk moesten ze telkens die geit vasthouden om het in te brengen.

De dierenarts en ik waren verbaasd over dit verhaal. Hoezo een gevecht? De middelen die wij hadden meegegeven, waren gezoet en geiten waren er doorgaans dol op. “Bijzonder. Eet ie het niet lekker op dan?”, vroeg mijn baas.

“Opeten?!?”

Drie keer is scheepsrecht

Na de derde wormenspuit hebben we de beste man dat jaar niet meer teruggezien. Of dat kwam omdat zijn geit wormenvrij was, of omdat hij zijn gezicht niet meer heeft durven laten zien, dat zullen we nooit weten.

Hoe vaak moet je je dier ontwormen?

Maar om even terug te komen op de zin of de onzin van het driemaandelijks ontwormen van honden en katten, daarover zijn de meningen verdeeld. Holistisch dierenarts Tannetje Koning heeft hierover ook een heel eigen mening.

Wat denkt jij dat Tannetje adviseert? Jaarlijks één keer ontwormen? Twee keer? Drie keer? Helemaal niet? Plaats je reactie hieronder in het reactieveld.