Familieopstelling: Ook jij hoort erbij (deel 2)

Op donderdag 25 oktober heeft Mieke deel 1 op onze blog gepost. Vandaag zijn we aangekomen bij deel 2: Familieopstelling: Ook jij hoort erbij (deel 2)

Ieder heeft zijn eigen plek

Een heel belangrijke pijler, een uitgangspunt bij het opstellingenwerk is inderdaad dat iedereen zijn/haar plek heeft. Keer op keer wordt dit in de opstellingen bevestigd. En als ik het over iedereen heb, dan bedoel ik ook echt iedereen: de vader, de moeder, het doodgeboren broertje, de miskraam van moeder, de psychiatrische tante, de opa die ‘fout’ was in de oorlog, de geëmigreerde oom, het slachtoffer en ga zo maar door. Iedereen heeft een plek in het betreffende systeem.

Iedereen moet gezien worden

Op momenten dat de systemisch werker uitlegt dat ook de beul, de NSB-er, of de dief zijn plek heeft, stuit dit vaak op weerstand bij mensen. Alsof een systemisch werker goed wil keuren wat de een de ander heeft aangedaan. Zo simpel en zwart/wit ligt dit niet.

Als je naar een systeem kijkt, heeft in dat betreffende systeem de verkrachter, de moordenaar, de verrader ook een plek, omdat er een verbinding is gemaakt tussen het systeem en de ander. Als je je bedenkt dat ook deze mensen belast zijn met bijvoorbeeld een last van iemand anders, kun je hun gedrag vaak in een ander daglicht zien. Deze oordeelloze kijk vind ik dan ook prachtig in het systemisch werk.

Uitsluiten heeft effect op het hele systeem

Als er iemand uitgestoten wordt, uit een systeem wordt verbannen, genegeerd wordt, als zwarte schaap gebombardeerd wordt, heeft dit effect op het gehele systeem. Het kan zelfs een enorme impact hebben op familieleden die veel later geboren worden dan dat de situatie zich voordeed.

Voorbeeld: oma heeft tijdens de oorlog haar Joodse buurvrouw verraden, waardoor de buurvrouw met haar kinderen naar Auschwitz is afgevoerd en nooit is teruggekeerd. Op het moment dat oma doodgezwegen wordt door haar eigen familieleden, alsof ze geen bestaansrecht heeft, ontwricht dit het gehele systeem. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de kleinzoon van oma onbewust loyaal is aan oma en zich ook wederom onbewust uit zijn eigen systeem werkt, bijvoorbeeld door verslaafd aan heroïne te raken en alles wat hij heeft opgebouwd kapot te maken. Uit liefde voor zijn oma kan hij onbewust trouw aan haar zijn, omdat zijn ziel weet dat oma ook bij het systeem hoort. Zonder dat hij zijn oma heeft hoeven kennen in ons aardse bestaan. Hij draagt als het ware de last van zijn oma. Deze last is zwaar, heel zwaar voor hem.

Het uitsluiten van mensen kan verregaande gevolgen hebben.

Op het moment dat oma geëerd wordt, dat ze gezien wordt, dat ze alleen al op zielsniveau in het systeem wordt binnengesloten, zal dit de balans helpen te herstellen. En ten goede komen aan de aan heroïneverslaafde kleinzoon en andere betrokkenen.

Als je moeite hebt je bovenstaande tekst voor te stellen, denk dan eens aan een mobile die boven een wiegje wordt gehangen. Dit soort mobiele hangers, is in evenwicht. Op het moment dat je 1 schakel verbant, reageert het hele systeem erop. De mobile zal uit balans gaan hangen.

Wil je reageren op deze tekst?

Ik kan me voorstellen dat mensen zich gekwetst kunnen voelen met deze uitleg. Dit is uiteraard niet mijn bedoeling. Mocht je vragen of opmerkingen hebben, dan lees ik ze graag in de reacties op deze blog. Ik zal dan mijn best doen je zo goed mogelijk antwoord te geven.

Tip: mocht jij in je familiesysteem, op je werk of in je kennissenkring iemand weten die buitengesloten wordt, zeg dan in gedachten eens tegen deze persoon:

“Ook jij hoort erbij”.

Nathalie

Als het je interessant lijkt om met dieren te kunnen praten, kun je je altijd inschrijven voor onze Gratis tips om zelf met dieren te kunnen communiceren. Er gaat een wereld voor je open!