Dieren - Sprekend als Mensen | Twarro

Als je de audio hierboven afspeelt (klik op witte driehoekje), dan hoor je een column die ik voor je heb ingesproken.
De column gaat over een levensgevaarlijk paard waarvan zijn mensen denken dat hij niet meer wil leven.
Zij overwegen daarom om hem een spuitje te laten geven.

Luister het bestand helemaal af en laat je verbazen over de wonderbaarlijke transformatie die Twarro onderging als gevolg van het gesprek dat ik met hem had.

Let op: mocht het geluidsbestand vastlopen bij je, maar je wel graag het verloop van het verhaal wilt volgen, lees dan hieronder het verhaal van Twarro:

***

Een magisch drankje

Twarro is een paard dat inmiddels het uiterste van zijn mensen heeft gevraagd. Hij woont nu vier jaar bij Petra maar hij heeft haar al die tijd nog geen blik waardig gegund. Hij heeft haar zo vaak gebeten en getrapt en hij heeft onlangs de buurman, die achteloos door Twarro’s weiland liep, met een paar gebroken ribben het ziekenhuis ingemept.

Petra heeft nog geen enkel positief contact kunnen krijgen met haar paard. Voor de liefde die ze gaf, kreeg ze agressie terug. Petra vermoedt dat haar paard niet meer wil leven. Ze denkt erover hem in te laten slapen maar ze wil eerst Twarro aan het woord laten.

Ik tune in op Twarro.

Hij wil niks van mij weten. Hij heeft zich afgesloten voor de buitenwereld en vertrouwt geen mens, geen dier en ook zichzelf niet. Hij plaatst zichzelf in een isolement en helaas biedt dat een kuddedier nauwelijks overlevingskansen.

“Twarro, dit moet een verschrikkelijk angstig leven voor je zijn. Een kwetsbaar prooidier dat zich afsluit voor de rest van de wereld … ik wil je graag helpen, hoe kan ik dat doen?”

Twarro bekijkt me door een gaatje in de muur. Ik mag niet bij hem komen en in zijn huidige gemoedstoestand heb ik daar ook geen enkele behoefte aan. “Lieve Twarro, wat is er met je gebeurd, waarom ben je zo? Er zijn weinig mensen die zoveel geduld hebben als Petra.”

Ik zie een vermoeid en bang paard dat de wanhoop nabij is.

“Wat is er met je aan de hand, lieverd?”

Ik ben mijn vertrouwen in de mensen kwijtgeraakt. Ik ben ooit vol vertrouwen in mijn ruiter over een hek gesprongen en tot val gekomen. Plat op mijn gezicht. Daar heb ik trauma van opgelopen.

“Dat is verschrikkelijk. Mogen we je helpen je vertrouwen in de mensen te herwinnen?”

Twarro is van goede wil. Hij wil wel geholpen worden en dat biedt ons perspectieven. Ook kijkt Twarro niet vals uit zijn ogen, de basis van dit paard is gewoon oké.

“Opzadelen vind je niks. Waarom niet?”

Mijn ruggengraat doet zeer met dat zadel erop. Het lijkt wel te schuren. Vijf cm achter de schoft zit een wervel niet goed. Laat daar iemand naar kijken. Het geeft een scherpe pijn als daar een zadel op komt te liggen en als daar iemand op gaat zitten. Het is zeer pijnlijk.

Twarro klaagt ook over hoofdpijn die vermoedelijk wordt veroorzaakt door het gebrek aan demping door de nek vanaf de rug. Zijn voorbenen lijken okay maar hij zet ze houterig neer. Rechtsvoor en rechtsachter is er blijkbaar iets mis met het schoeisel. De achterbenen functioneren goed, op de rechterachterenkel na. De rechterflank lijkt last te hebben van een oude verwonding. De darmen lijken ook niet helemaal goed te functioneren want zodra ik mijn hand denkbeeldig op Twarro’s buik leg, schiet hij weg van de pijn.

Zijn longen voelen mistig aan. Als hij snelheid moet maken, heeft hij zijn volle longinhoud nodig. Met een ruiter op zijn rug kan hij niet voluit ademen en raakt hij buiten adem. En als hij buiten adem is, kan hij met deze longen niet volop in de vlucht, mocht dat nodig zijn. Gewoon voor het geval hij zou moeten vluchten, gooit hij zijn ruiter er alvast maar vanaf …

De holistisch werkend dierenarts traceert alle aangegeven klachten en behandelt Twarro. Petra neemt Twarro niet langer in zijn eentje mee uit rijden maar zorgt er telkens voor dat er een ander paard bij is waarop Twarro kan vertrouwen. Een paard dat hem voldoende steun biedt waardoor zijn vluchtreflex op een laag pitje kan komen te staan. Verder geeft ze hem de voorgeschreven mix Bachbloesems. Een paar weken na het consult schrijft Petra: “Ik weet niet wat me overkomt: het is zo mooi. Twarro is fysiek en mentaal zo opgeknapt. Hij komt nu uit zichzelf naar me toe. Wil door mij aangehaald en geknuffeld worden. Zoekt toenadering. Het eerste 30 ml-flesje met Bach-mix is nu leeg. Ik stond er nogal sceptisch tegenover maar nu jubel ik. Doe mij nog maar een emmer!”