Dier laten inslapen

Dier laten inslapen. Wat kun je zelf doen?
Als bij ons een dier wordt geeuthanaseerd, hebben wij de hulp nodig van de dierenarts. Ondanks onze afhankelijkheid van deze lieve man (in dit geval), houden wij de regie van dit proces geheel in eigen hand. Wij zijn namelijk de enige die onze situatie kennen. Wij zijn de enige die ons dier kennen, wij weten wat het wil en hoe het reageert. Er is niemand die ons hoeft uit te leggen wat ons dier voelt. En zeker niet iemand die ons dier twee, misschien drie keer in zijn leven heeft gezien.

Schuldgevoelens na overlijden dier

Sinds ik met dieren spreek namelijk, heb ik al zo veel, zo ontzettend veel vragen gehad over mensen die een consult aanvroegen met hun overleden dier.
Telkens weer kampten zij met enorme schuldgevoelens over de manier waarop hun dier tot zijn einde was gekomen.
Over een brute dierenarts die geen oog had voor de gevoelens van het dier of de gevoelens van de mensen, over mensen die door de dierenarts werden overrompeld in hun keuze: wel of niet euthanasie nu, over het protest dat het dier al spartelend te zien gaf: ik wil nog niet dood … etc, etc.
Neem svp van mij aan dat er heel veel mensen rondlopen die jaren na het overlijden van hun dier, nog intens verdrietig worden als zij denken aan de manier waarop hun dier is overgegaan. Of te kampen hebben met enorme schuldgevoelens omdat zij niet zijn opgekomen voor de belangen van hun eigen dier.

Bijna holistisch werkend dierenarts

Wij hebben een heel fijne dierenarts. Hij werkt niet helemaal holistisch maar hij doet een stap in de goede richting. Hij heeft in elk geval jaren geleden zijn goedlopende praktijk vaarwel gezegd omdat hij flauw werd van het lopende-band-werk. Vaccinatie, sterilisatie, oormiddeltje, vaccinatie, castratie, middeltje tegen jeuk, vaccinatie, sterilisatie, nageltjes knippen. En is toen opnieuw begonnen. Met een praktijk met oog voor het dier.

Heeft het dier hulp nodig om te sterven?

Als bij ons een dier gaat sterven, en we kunnen niet anders dan de hulp inroepen van onze dierenarts, dan gaan wij natuurlijk eerst een aantal gesprekken aan met het betreffende dier. Ook zetten we een mens/dier-opstelling op de situatie.
We vragen het dier hoe lang het nog nodig heeft om te sterven en of het daarbij hulp kan gebruiken. Zodra we daarop antwoord hebben, weten we vaak ook een datum waarop het dier aangeeft te willen gaan.

Het dier slaapt in huiselijke kring in

Als het dier wel heeft aangegeven te willen gaan maar dit niet op eigen kracht te kunnen, maken we met de dierenarts een afspraak om bij ons thuis te komen voor de uiteindelijke euthanasie. In de week voor het emotionele moment, halen wij bij hem een tube op met sedatiepasta.
Zo kunnen we ons dier op de dag zelf, voorzichtig van de pasta laten eten zodat het in alle rust inslaapt in ons bijzijn en in dat van zijn kameraadjes. Als het dier eenmaal in diepe slaap is, komt de dierenarts die het uiteindelijke spuitje toedient.

Waardig afscheid nemen van je dier

Op deze manier kunnen wij waardig afscheid nemen van ons dier. Worden we in onze gevoelens niet gehinderd door schaamte of schroom jegens de dierenarts. Loopt er niemand in de weg die niet met onze ‘energie van rouw’ resoneert.

Voor ons is dit de enige manier van afscheid nemen van ons dier. In onze eigen energie en in die van ons stervende dier. Op ons eigen tempo en op dat van ons stervende dier.

Zelf communiceren met je dier

Wil jij ook weten hoe je op deze manier kunt communiceren met jouw stervende dier?
Download dan nu ons Gratis E-book waarin je de grondbeginselen leert van het communiceren  met dieren. Geloof me, het sterven van een dier wordt zo veel gemakkelijker voor je als je voor jezelf weet dat wat je doet, goed is. Als je weet dat je handelt naar de wens van je dier.

Wat zijn jouw ervaringen met betrekking tot euthanasie bij dieren? Heb je er een goed gevoel over? Word je misschien wel blij als je eraan denkt hoe mooi en hoe in samenspraak met het dier het is gegaan? Of heb je dat juist helemaal niet? Is de manier waarop jouw dier overleed, een zwarte bladzijde in jouw leven?

Deel jouw ervaring met ons. Wij zijn er blij mee.