Cold reading en de dierentolk

Cold reading en de dierentolk.
Cold reading is een gesprekstechniek waarbij je met de informatie die je gesprekspartner zelf geeft, de indruk wekt dat jij degene bent die die informatie heeft gegeven. Hiermee denkt jouw gesprekspartner dat jij over een gave beschikt. Het toepassen van cold reading is wat ons betreft een enorme vergissing en stelt uiteindelijk iedereen die mensen of dieren ‘leest’ in een kwaad daglicht.

Wat is cold reading?

Cold reading is een heel verfijnde observatie- en gesprekstechniek. Deze techniek wordt bewust toegepast door bijvoorbeeld verkopers, tijdens verhoren bij de politie, door mentalist Gili en … helaas voor onze sector … onbewust en onbedoeld door mediums, paragnosten, dierentolken en anderen die zeggen paranormaal begaafd te zijn. Helaas zien wij het om ons heen gebeuren.

Maar lees het aub goed: wij zien het veel.

Maar wij zien ook heel veel mediums, paragnosten en dierentolken die door hun werkwijze cold reading uitsluiten. Alleen naar deze mensen spreken wij ons vertrouwen uit.

Hoe pas je cold reading toe?

Door goed op te letten hoe jouw gesprekspartner reageert. Je gesprekspartner is in ons geval degene die een consult aanvraagt voor haar dier.

Ik kan overigens alleen vertalen wat er over cold reading wordt gezegd. Zelf ben ik allergisch voor cold reading dus heb ik mij niet in de kneepjes verdiept. Maar om je een stukje op weg te helpen, beschrijf ik je het volgende voorbeeld.

Cold reading en de dierentolk in een voorbeeld

Stel, ik ben mij er als dierentolk niet van bewust dat ik aan cold reading doe. Ik ga in gesprek met hond Tim. Tim is erbij en de mensen zijn erbij. Het is dus een live gesprek. Ik tune in op Tim en ik zie nog een ander dier.

Dus zeg ik: ik zie nog een ander dier.

Hierop vullen de mensen naar gelang de situatie zelf aan. Hier hoef je niet om te vragen. Mensen praten graag. Zo’n reactie komt dus vanzelf en deze leidt tot cold reading. Als je de mensen de gelegenheid geeft om te praten tijdens jouw consult, dan kun je één van onderstaande reacties verwachten.

Ik heb dus gezegd: ik zie nog een ander dier.

Mogelijke reacties:

1. Oh, Mieke ziet onze overleden hond. Mieke ziet Sita nog bij ons!

2. Oh, Tim ziet onze overleden hond. Tim ziet Sita nog bij ons!

3. Oh, wij denken over nog een hond! Wil dit zeggen dat Tim het ermee eens is?

4. Klopt. De buren hebben een hond.

5. Klopt. We hebben nog een hond.

6. Klopt. In het park speelt Tim veel met andere honden.

7. Klopt. Wij hebben ook een kat, cavia, konijn etc. etc.

8. Klopt. Wij hebben ook een kat, cavia, konijn etc. etc. gehad maar die is overleden.

9. Klopt. Wij wonen tegenover een dierenpension.

Als je ingaat op een van deze antwoorden van de mensen, doe je aan cold reading.

Je hebt immers alleen iets vaags gezegd (ik zie nog een ander dier) en hierop hebben de mensen hun hele hebben en houwen al prijsgegeven.

Noem nog drie van dit soort algemeenheden op en de ander ziet je voor vol aan.

Mensen reageren natuurlijk niet alleen met hun stem

Met hun lichaamstaal maken ze natuurlijk ook heel veel duidelijk. Door ja te knikken, of nee te schudden, of door op hun stoel te schuiven, met hun voet te wiebelen, ongeduldig te worden … allemaal signalen die mensen onbewust afgeven. Vrouwen geven dit soort signalen overigens sneller en duidelijker af dan mannen.

En ook deze lichaamstaal kan perfect worden benut tijdens een cold reading.

Cold reading en de dierentolk, hoe sluit je dat uit?

Door het consult af te nemen zonder dat je in rechtstreekse verbinding staat met de mensen die het consult aanvragen. Je blijft dan zuiver in contact met het dier en de mensen zijn niet in staat om jouw waarnemingen te beïnvloeden.

Je kunt dan bijvoorbeeld werken vanaf foto. Je doet je consult, maakt daar aantekeningen bij en neemt daarna deze aantekeningen met de mensen door. Houd je aan je script !!!

Tijdens onze cursus Communiceren met Dieren leer je het communiceren via een foto, zo sluit je cold reading dus uit!

Op onze Cursus Communiceren met Dieren leer je zodanig met een dier te communiceren, dat je cold reading voor jezelf kunt uitsluiten.

Cold reading kan namelijk niet optreden als de dierentolk tijdens het afnemen van het consult geen rechtstreeks contact heeft met de aanvrager van het consult maar pas na alle waarnemingen haar bevindingen communiceert.

Kortom: op onze cursus Communiceren met Dieren leer je rechtstreeks opvangen van het dier. Pas nadat je het hele gesprek met het dier hebt gevoerd, krijg je de feedback van de mensen bij het dier. Zo leer je zuiver in contact te blijven met het dier. Cold reading is en blijft zo uitgesloten. En zo leren wij het je. Niet anders. Zuiver en zonder beïnvloeding van het ego.

Wil je even proeven van het communiceren met dieren? Haal dan nu onze Gratis tips om zelf met jouw hond, kat of paard te praten op.