Bestaat dominantie bij katten?

Er is al veel over gezegd en geschreven: bestaat dominantie bij katten? Kennen katten dominantie? Het antwoord is wat mij betreft “nee”. Althans, als we met dominantie bedoelen dat er 1 kat binnen een groep altijd de baas is, de beste hapjes krijgt en de beste plekjes opeist. Het zit bij katten anders in elkaar. Katten kennen een ingewikkeld systeem van onderlinge ‘afspraken’ en ‘signalen’ waarmee ze de beste plekjes onderling verdelen. Waarmee ze afspreken wie wanneer de ‘baas’ is.

Het zijn hele subtiele signalen die wij mensen meestal missen (o.a. geuren, kleine wijzigingen in de lichaamshouding, etc.).

Onderling wegjagen is geen teken van dominantie bij katten

Maar als je meerdere katten hebt, herken je vast wel de situatie dat een kat heerlijk in een mandje ligt te slapen tot er een andere kat komt kijken. De liggende kat staat op en vertrekt terwijl de andere kat zich even lekker in het mandje nestelt. Je zou dan denken dat de kat die zich meldde en de andere kat ‘wegjoeg’, de dominante kat is. Maar zo simpel is het niet. Het kan zomaar zijn dat 3 uur later de situatie zich precies omgekeerd voltrekt.

Bestaat dominantie bij katten?

Rangorde bij katten ligt erg gevoelig. Het kan wel zo zijn dat er in een groep katten één kat is die wat vaker dan de anderen de lekkerste plekjes bezet en het beste snoepje krijgt. Voor het gemak zeggen we dan wel eens dat dat de dominante kat is, maar je weet nu dat het veel subtieler ligt. Als er binnen een groep katten een kat overlijdt of weggaat, moeten de afspraken ook weer opnieuw worden gedefinieerd. Het is heel boeiend om te zien hoe zich dat dan ontwikkeld. Het kost soms een paar weken, maar dan is er meestal weer een nieuw evenwicht in de groep, de afspraken zijn dan wel voor alle katten helder. En wij mensen… wij staan erbij en kijken ernaar.

Lijkt het je leuk om met katten te praten? Schrijf je dan nu gratis in voor onze Gratis tips om zelf met katten te kunnen praten! Er zal een wereld voor je opengaan! Door middel van veel leuke oefeningen leer jij met jouw kat te praten en je leert erachter te komen wat hij/zij jou graag wil vertellen!